Rimburg

Het door de poort- en puntgevels van eeuwenoude boerderijen gesierde straatbeeld, de luidende klokken van de dorpskerk en het kabbelen van de rivier de Worm. Wie door Rimburg wandelt vergeet al snel de stadse drukte en krijgt het gevoel dat de tijd hier stil gestaan heeft. Het oeroude lintdorpje dankt zijn naam aan Kasteel Rimburg, gelegen aan de Duitse zijde van de Worm. Verwijzend naar een ringwal en een met behulp van de rivier aangelegde omgrachting, wordt deze versterking in 1278 aangeduid als ‘Rincberge’. Een omringde burcht dus. In de loop der tijd is deze naam verbasterd tot Rimburg. Vanaf de Frankische tijd is door lintbebouwing het huidige dorpje ontstaan. Heel wat generaties Rimburgers, marskramers en soldaten uit alle windstreken hebben hier hun voetstappen achtergelaten.

De oudste hoeven die in Rimburg bewaard gebleven zijn dateren in hun huidige opzet uit de 17e en 18e eeuw, maar wie deze Rijksmonumenten nader bestudeert ontdekt mogelijk onderdelen die nog veel ouder zijn. Je zou zelfs een Romeinse steen als hergebruikt bouwmateriaal kunnen aantreffen. Voordat Rimburg een middeleeuws plattelandsdorpje werd had het er immers al een hele geschiedenis op zitten. In de Romeinse tijd bloeit hier en op de noordoostelijk gelegen akkers namelijk een straatdorpje aan de Via Belgica, de Romeinse weg tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen. Het bonte scala reizigers dat de handelsroute naar deze streek voert, kan er via een houten knuppelbrug met droge voeten de Worm oversteken. Met zijn herbergen, paardenstallen, werkplaatsen, winkels en een heiligdom is de vicus volledig op de reizigers ingesteld. Het is een bloeiende gemeenschap ten midden van de vruchtbare lössgronden die Zuid-Limburg tot de graanschuur van het noorden maken

 

Door zijn mooie ligging is er veel te beleven in de omgeving. Zo zijn de dierentuin Gaia zoo en de wereldtuinen Modo Verde op ca 15 minuten afstand. Ook de skihal Snowworld in Landgraaf bereikt u in ca. 10 minuten. U kunt volop wandelen en met het uitgebreide fietsroutenetwerk ben je zo in de prachtige (Duitse) dorpjes.

Valkenburg en Maastricht zijn beiden te bereiken binnen 30 minuten en met een minuut of 20 staat u in het Duitse Aken.

In het huis je is een map aanwezig met nog meer attracties in de omgeving. Hier staan ook wandelingen in voor de liefhebber.

Het huis bevind zich ca 300 meter van de Duitse grens. Een Lidl supermarkt, slager en bakker bevinden zich op 900 meter (in Duitsland, de bakker is ook geopend op zondagmorgen). In Landgraaf zijn de meeste supermarkten ook geopend op zondag.

Tegenover Bed en Kitchen Ithaki bevindt zich een kleine winkel voor de broodnodige dingen.